Akoestische oplossingen voor in huis
maandag 13 maart 2023
Nagalm ontstaat wanneer te veel gladde en harde vlakken in een ruimte aanwezig zijn, zoals beton, hout en glas. Vooral vlakken die parallel aan elkaar lopen zorgen voor weerkaatsing van het geluid. Denk maar eens aan hoge ruimtes met veel glas. Door een balans te vinden tussen harde en zachte vlakken ontstaat een comfortabel akoestisch klimaat in huis. Onder ‘zachte vlakken’ verstaan wij bijvoorbeeld absorptiepanelen, zoals behang en moswanden. Ook verlichting, planten, gordijnen, tapijt en meubels kunnen de akoestiek in een ruimte verbeteren.
Wanneer je zelf een huis bouwt, of laat bouwen, is dit het moment om eens goed te kijken naar een akoestisch plan. Dit plan kun je namelijk direct meenemen in de bouw van het huis en dat brengt ontzettend veel voordelen met zich mee. Zo heb je straks zo min mogelijk last van nagalm in huis. Want hoe vervelend is het als je voortdurend een galm hoort terwijl je praat, muziek luistert, of televisiekijkt?
We hebben een aantal akoestische oplossingen voor je die je mee kunt nemen in het akoestisch plan.
Akoestisch pleisterwerk
Akoestisch pleisterwerk verbetert de akoestiek in elke ruimte. Het pleisterwerk is volledig naadloos en wordt direct aangebracht tegen de bouwkundige ondergrond, of op een verlaagde constructie. Je ziet dit vaak in plafonds. Het pleisterwerk bestaat uit een akoestisch plaatmateriaal dat naadloos afgewerkt wordt met een akoestische transparante pleisterlaag. Dit breekt de geluidsenergie af. Het resultaat is een prettig akoestisch klimaat met een strakke afwerking.
Gaat het om een bestaande woning? En ben je de fase van een akoestisch plan dus al voorbij? Dan zijn er nog altijd akoestische oplossingen die je kunt toepassen. We hebben een aantal populaire toepassingen voor op een rij gezet.
Behang
Behang is er tegenwoordig in allerlei verschillende soorten. Denk aan basisbehang, een vlak behang dat al een positief verschil maakt in de akoestiek van een woning. Maar ook driedimensionaal behang. Dit behang doet nog veel meer met de akoestiek in vergelijking met basisbehang. 3D-behang is namelijk geluidsabsorberend en daarom perfect om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Met luxe 3D-behang creëer je niet alleen diepte, maar ook nog eens ontzettend veel sfeer. Dit luxe behang heb je in allerlei mooie stijlen. Van een strak lijnenspel, een mooi 3D-reliëf, tot de look van antieke paneeldeuren. Ook kun je 3D-behang inlijsten als toffe eyecatcher aan de muur. Dit ‘schilderij’ kun je op verschillende wanden in de woning terug laten komen.
Woodupp panelen
Woodupp panelen zijn een decoratieve en functionele manier om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Deze houten panelen zijn bekleed met akoestisch vilt, gemaakt van gerecycled plastic. Ze zijn dus niet alleen geluiddempend, maar ook nog eens heel duurzaam. De panelen zijn er in verschillende kleuren. Hierdoor zit er altijd wel een kleur bij die perfect past bij jouw interieur. Mooie manieren om de panelen toe te passen in je interieur zijn:
- Als hoofdbord achter het bed;
- Onder de bar in de keuken:
- Als kapstok in de hal
- Op de wand rondom de televisie
Kunst met akoestische demping
Op zoek naar een stijlvolle manier om de akoestiek in je huis te verminderen? Dit kan met behulp van een akoestisch schilderij. Geluidsabsorberende schilderijen zijn goed voor het verbeten van de akoestiek in een ruimte. Dit komt doordat het geluid opgenomen wordt in de geluiddempende panelen. Deze panelen zijn onzichtbaar geplaatst achter het doek dat minuscule gaatjes bevat. Het geluid dat door het doek gaat wordt opgenomen in de geluiddempende panelen. Plaats jouw schilderij met persoonlijke foto, kunst of illustratie op een prominente plek in je interieur en je hebt een stijlvolle eyecatcher die super functioneel is.
Mos en plantenwanden
Moswanden zien we tegenwoordig steeds meer terug in het interieur van woningen en op werkplekken. Heel begrijpelijk, want het is een duurzame eyecatcher. De keuze op gebied van mos wordt dan ook steeds groter. Zo is er platmos, bolmos en rendiermos. Ieder soort mos ziet er weer net even anders uit. Op deze manier kun je zelf je unieke moswand creëren. Een muur vervangen door een hippe moswand zal dan ook niet onopgemerkt voorbijgaan bij vrienden en familie!
Naast dat deze moswanden er ontzettend spectaculair uitzien en geluiddempend werken, hebben ze nog een aantal voordelen voor de woning:
- Moswanden hebben geen onderhoud nodig;
- Het mos brengt veel sfeer met zich mee;
- Het mos heeft geen daglicht nodig;
- Moswanden hebben een isolerende werking;
- Het mos is 100% natuurlijk.
Wist je dat naast mos, ook planten een geluiddempende werking hebben in een woning? Vooral grote planten met grote bladeren dempen het geluid het beste en zijn daarom slim om in je interieur terug te laten komen. Denk aan de Ficus Lyrata, Ficus Robusta, Philodendron, Scindapus en Strelitzia. Zet ze in een mooie pot en je hebt direct een grote eyecatcher. Daarnaast kun je bladplanten ook verwerken in een divider-plantenbak. Dit passen we veel toe in kantoorruimtes. Voor de demping van het geluid, maar ook om sfeer in de ruimte te brengen. Een andere mogelijkheid is planten verwerken -samen met mos - in een plantenwand. Ontzettend mooi in een grote hal, een tuinkamer, of in het trapgat.
Verlichting
Ook met verlichting kun je de akoestiek in je woning verbeteren. Akoestische lampen zijn veelal gemaakt van materialen als vilt en melamineschuim. Dit zijn dempende materialen ten opzichte van staal, hout, plastic en bijvoorbeeld bamboe. In hele hoge ruimtes, zoals een trapgat, een hal met een hoog plafond, of een vide, zijn deze lampen dan ook onmisbaar. Naast het geluiddempende effect is de ruimte ook direct voorzien van sfeervolle verlichting. Zo sla je twee vliegen in één klap.
Akoestiek in huis verbeteren kan een behoorlijke uitdaging zijn. We hopen dat onze tips je helpen. Kom je er toch niet helemaal uit? Wil je graag persoonlijk advies van één van onze experts? Neem dan contact met ons op.